Familiewapen: Difference between revisions

From Wiki_Peter
Jump to navigation Jump to search
Line 20: Line 20:
Na het restaureren van de vloer van de [https://nl.wikipedia.org/wiki/Van_Harenskerk Van Harenskerk] te Sint Annaparochie zijn diverse grafstenen van onder de houten vloer weer zichtbaar.
Na het restaureren van de vloer van de [https://nl.wikipedia.org/wiki/Van_Harenskerk Van Harenskerk] te Sint Annaparochie zijn diverse grafstenen van onder de houten vloer weer zichtbaar.


Een steen in het bijzonder heeft de aandacht getrokken van onze mentor, die een praatje moest houden voor donateurs van de recente kerkrestauratie over de ridderzerk en heeft daarvoor nog eens alle wapens met schuinkruisjes doorzocht in de [http://cbgfamiliewapens.nl/heraldische databank van het CBG]. Hij vond daar een 16e- en 17e-eeuws familiewapen Van der Meijden in Rotterdam en Schiedam: negen schuinkruisjes (4:3:2) tussen drie dwarsbalken. Wapens met zeven kruisjes (2:3:2) komen in de databank niet voor en hij vermoed daarom dat ook het wapen op onze ridderzerk eigenlijk negen kruisjes (4:3:2) had moeten hebben. Foutje? Slijtage? In dat laatste geval is ook begrijpelijk dat het grafschriftenboek geen dwarsbalken noemt. Hoe dan ook, het wapen op de zerk zou MISSCHIEN van Frans Jans kunnen zijn. Hij drukt zich voorzichtig uit, want de vorm van het schild is eigenlijk die van een vrouwenwapen.
Een steen in het bijzonder heeft de aandacht getrokken van onze mentor, die een praatje moest houden voor donateurs van de recente kerkrestauratie over de ridderzerk en heeft daarvoor nog eens alle wapens met schuinkruisjes doorzocht in de [http://cbgfamiliewapens.nl/heraldische databank van het CBG]. Hij vond daar een 16e- en 17e-eeuws familiewapen Van der Meijden in Rotterdam en Schiedam: negen schuinkruisjes (4:3:2) tussen drie dwarsbalken. Wapens met zeven kruisjes (2:3:2) komen in de databank niet voor en hij vermoed daarom dat ook het wapen op onze ridderzerk eigenlijk negen kruisjes (4:3:2) had moeten hebben. Foutje? Slijtage? In dat laatste geval is ook begrijpelijk dat het grafschriftenboek geen dwarsbalken noemt. Hoe dan ook, het wapen op de zerk zou MISSCHIEN van Frans Jans kunnen zijn. Hij drukt zich voorzichtig uit, want de vorm van het schild is eigenlijk die van een vrouwenwapen. (Zie ook pagina 12 en afbeelding 8 in het Bildtse grafschriftenboek. Het wapen op de 'ridderzerk' wordt daar beschreven als gedeeld, I: 7 schuinkruisjes (2:3:2), II: onduidelijk.)
Op pagina 91 van zijn proefschrift noemt hij Frans Jans van der Mey als één van zeven inwoners van Sint Annaparochie die in 1552 geacht werden een harnas te bezitten.
 
[[File:GFL II nr G4 en afb 8.jpg|300px|]]
 
En dit is de (tot nu toe) eerste bekende Rotterdamse Van der Meijden met het kruisjeswapen:
:MEYDEN (Fop Pietersz van der) of Vermeyden, geboren waarschijnlijk te Rotterdam omstreeks 1539, daar hij op 15 april 1595 omstreeks 46 jaar oud wordt genoemd, en overleden 5 september 1616. Zijn ouders zijn onbekend. Sinds 1580, toen de Rotterdamse vroedschap met acht leden vermeerderd werd, heeft hij in dit college onafgebroken zitting gehad tot zijn dood en bekleedde in die periode nog allerlei andere stedelijke ambten; o.a. was hij herhaaldelijk burgemeester tussen 1586 en 1615 en meermalen gedeputeerde ter dagvaart tussen 1590 en 1614. In
1585 werd hij lid van het College der Admiraliteit op de Maas, dat toen voorgoed te Rotterdam gevestigd was, en in 1602 behoorde hij tot de eerste bewindhebbers van de kamer Rotterdam van de V.O.C. Hij was eerst gehuwd met Grietje Willems Winter, daarna met Maertje Leenderts van Schilperoort.
 
::Bronnen: Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek 1 (1911) 1332; Stadsarchief Rotterdam, toegang 33.01 (handschriftenverzameling), inv.nr. 3966 (Het nageslacht van Fop Pietersz. van de Meijde, vroedschap, en diens vrouw Maartje Leenderts Duijfhuijse, ook wel genaamd Schilperoord, met handgekleurde wapens, 18e eeuw).
 
Ons Voorgeslacht: 1961.PDF
GRAFSCHRIFTEN EN ROUWBORDEN IN DE GROTE KERK TE ROTTERDAM
In het archief van de gemeente Rotterdam bevindt zich in een portefeuille stukken betreffende de kerken aldaar een door een onbekende samengesteld dossier met tekeningen van grafzerken en rouwborden. Het werk is onvoltooid, zodat de kleuren van het laatste rouwbord slechts gedeeltelijk ingevuld zijn. Het geheel maakt een laat achttiende eeuwse indruk, de grafzerken zijn keurig getekend, waarbii blijkt, dat toen reeds een deel der tekst uitgesleten was. De later uitgehakte wapens zijn echter nog aanwezig. Enkele zerken en borden zijn in het begin van de zeventiende eeuw door Arent van Buchell getekend 11, welke verdwenen delen der teksten geeft; deze aanvullingen zijn in de hieronder volgende publicatie ( 1 aangegeven 5. Hier leyt begraven Willem Foppen van der Meyde ende.............anno 1602. Wapen: gedwarsbalkt van 6 stukken, de oneven stukken beladen met respectievelijk 4, 3 en 2 andries kruisen; helmteken:
een andrieskruis tussen vlucht.
De zerk is gemerkt no. 107.
Stadsarchief Rotterdam
 
[[File:Graf Rotterdam volgens Buchelius.jpg|300px|Graf Rotterdam volgens Buchelius]]


== References ==
== References ==
:[http://www.walmar.nl/wapens.asp Friese familiewapens doorzoekbaar gemaakt]
:[http://www.walmar.nl/wapens.asp Friese familiewapens doorzoekbaar gemaakt]
:[http://www.atelierderaaf.nl/ Heraldisch atelier De Raaf]
:[http://www.atelierderaaf.nl/ Heraldisch atelier De Raaf]

Revision as of 15:27, 26 September 2017

Zilveren beker

Februari 2016 wees onze mentor ons naar de volgende site [1] waar # 9541 een alliantiewapen op een zilveren beker getoond wordt tussen P1537 Trijntje Willems (van der Mei) en P2469 Waling Cornelis

Wapen 1321.JPG.

Dit wapenschild laat het wapen van Trijntje Willems (van der Mei) aan de rechterkant (heraldische linkerzijde) zien.

Het volgende is echter onzeker:

  • Er is een huwelijkscertificaat gevonden dat Trijntje Willems en Waling Cornelis verbindt met dit alliantieswapenschild. De familienaam werd echter niet opgenomen zoals gebruikelijk was in die tijd
  • De kleuren zijn niet bekend op het wapen en het helmteken ontbreekt.

Een heraldische atelier is gevraagd om de ontbrekende feiten in te vullen.

Mei01 cropped.jpg

Grafsteen in de Van Harenskerk te Sint Annaparochie

Na het restaureren van de vloer van de Van Harenskerk te Sint Annaparochie zijn diverse grafstenen van onder de houten vloer weer zichtbaar.

Een steen in het bijzonder heeft de aandacht getrokken van onze mentor, die een praatje moest houden voor donateurs van de recente kerkrestauratie over de ridderzerk en heeft daarvoor nog eens alle wapens met schuinkruisjes doorzocht in de databank van het CBG. Hij vond daar een 16e- en 17e-eeuws familiewapen Van der Meijden in Rotterdam en Schiedam: negen schuinkruisjes (4:3:2) tussen drie dwarsbalken. Wapens met zeven kruisjes (2:3:2) komen in de databank niet voor en hij vermoed daarom dat ook het wapen op onze ridderzerk eigenlijk negen kruisjes (4:3:2) had moeten hebben. Foutje? Slijtage? In dat laatste geval is ook begrijpelijk dat het grafschriftenboek geen dwarsbalken noemt. Hoe dan ook, het wapen op de zerk zou MISSCHIEN van Frans Jans kunnen zijn. Hij drukt zich voorzichtig uit, want de vorm van het schild is eigenlijk die van een vrouwenwapen. (Zie ook pagina 12 en afbeelding 8 in het Bildtse grafschriftenboek. Het wapen op de 'ridderzerk' wordt daar beschreven als gedeeld, I: 7 schuinkruisjes (2:3:2), II: onduidelijk.) Op pagina 91 van zijn proefschrift noemt hij Frans Jans van der Mey als één van zeven inwoners van Sint Annaparochie die in 1552 geacht werden een harnas te bezitten.

GFL II nr G4 en afb 8.jpg

En dit is de (tot nu toe) eerste bekende Rotterdamse Van der Meijden met het kruisjeswapen:

MEYDEN (Fop Pietersz van der) of Vermeyden, geboren waarschijnlijk te Rotterdam omstreeks 1539, daar hij op 15 april 1595 omstreeks 46 jaar oud wordt genoemd, en overleden 5 september 1616. Zijn ouders zijn onbekend. Sinds 1580, toen de Rotterdamse vroedschap met acht leden vermeerderd werd, heeft hij in dit college onafgebroken zitting gehad tot zijn dood en bekleedde in die periode nog allerlei andere stedelijke ambten; o.a. was hij herhaaldelijk burgemeester tussen 1586 en 1615 en meermalen gedeputeerde ter dagvaart tussen 1590 en 1614. In

1585 werd hij lid van het College der Admiraliteit op de Maas, dat toen voorgoed te Rotterdam gevestigd was, en in 1602 behoorde hij tot de eerste bewindhebbers van de kamer Rotterdam van de V.O.C. Hij was eerst gehuwd met Grietje Willems Winter, daarna met Maertje Leenderts van Schilperoort.

Bronnen: Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek 1 (1911) 1332; Stadsarchief Rotterdam, toegang 33.01 (handschriftenverzameling), inv.nr. 3966 (Het nageslacht van Fop Pietersz. van de Meijde, vroedschap, en diens vrouw Maartje Leenderts Duijfhuijse, ook wel genaamd Schilperoord, met handgekleurde wapens, 18e eeuw).

Ons Voorgeslacht: 1961.PDF

GRAFSCHRIFTEN EN ROUWBORDEN IN DE GROTE KERK TE ROTTERDAM

In het archief van de gemeente Rotterdam bevindt zich in een portefeuille stukken betreffende de kerken aldaar een door een onbekende samengesteld dossier met tekeningen van grafzerken en rouwborden. Het werk is onvoltooid, zodat de kleuren van het laatste rouwbord slechts gedeeltelijk ingevuld zijn. Het geheel maakt een laat achttiende eeuwse indruk, de grafzerken zijn keurig getekend, waarbii blijkt, dat toen reeds een deel der tekst uitgesleten was. De later uitgehakte wapens zijn echter nog aanwezig. Enkele zerken en borden zijn in het begin van de zeventiende eeuw door Arent van Buchell getekend 11, welke verdwenen delen der teksten geeft; deze aanvullingen zijn in de hieronder volgende publicatie ( 1 aangegeven 5. Hier leyt begraven Willem Foppen van der Meyde ende.............anno 1602. Wapen: gedwarsbalkt van 6 stukken, de oneven stukken beladen met respectievelijk 4, 3 en 2 andries kruisen; helmteken: een andrieskruis tussen vlucht. De zerk is gemerkt no. 107. Stadsarchief Rotterdam

Graf Rotterdam volgens Buchelius

References

Friese familiewapens doorzoekbaar gemaakt
Heraldisch atelier De Raaf