Aflaat
De onbeperkte verkoop van aflaten door professionele vergevers was in de latere Middeleeuwen een wijdverspreide misbruik. Hun verkoop motiveerde Martin Luther om zijn 95 stellingen in 1517 aan te bieden en wordt gezien als een belangrijke aanleiding tot de verbreiding van de Reformatie.
Een aflaat van Rimke van der Meij uit 1507 is gevonden in het Telling familie archief, opgeslagen in Tresoar:
- En onze zeer heilige heer Paus wil en besluit tevens dat deze aflaten, gunsten en volmachten, nu of in de toekomst, niet in enige opschorting of herroeping begrepen zijn,maar altijd als daarvan uitgezonderd beschouwd dienen te worden, zoals in pauselijke brieven die terzake opgesteld zijn, uitgebreider vervat is. En omdat de in Christus toegewijde Rimke, dochter van Franciscus van den May, tot de vorenvermelde zaak van het katholieke geloof volgens de bedoeling van de Paus en onze verordening uit haar goederen vroom heeft bijgedragen, daarom bevestigen wij met het voornoemde pauselijke gezag door middel van deze brief van ons, dat zij de genoemde gunsten en aflaten gebruiken, verwerven en genieten kan en mag. Gegeven te Leeuwarden, onder ons zegel dat wij hiertoe gebruiken, op de 27e dag van de maand november in het jaar onzes Heren 1507.
Speculerend: De aflaat is in 1507 uitgegeven aan Rimke, waarvan we kunnen aannemen dat zij een volwassene is. Hoewel geen geboortedatum bekend is van onze vroegste voorvader P566 Jan van der Meye, kunnen we ervan uitgaan dat hij van dezelfde generatie is. De aflaat vermeldt Rimkes's vader, Franciscus van der May. Frans was de naam van één van Jan van der Meye's zonen. Het was gebruikelijk in die (en recente) tijden om kinderen na hun grootouders te noemen. Rimke kan de zus van onze oudste voorvader zijn geweest!
References
- Onderdeel van (sub)rubriek Bijlage 4; vertaling en transcriptie van inventarisnummer 103
- Behoort bij toegang Familie Telting
- Toegang abk-332-04
- Project List; Genealogy; Family tree van der Meij